Start > Hallands historia > Forntid > Definitionen av Halland

Definitionen av Halland

Ca. 100 e.Kr. nämner den antika författare Ptolemais en ö som kallads Skandia. Detta är antagligen den södra delen av Skandinavien som avses, man tror då att det är en stor ö.

Författaren Ptolemais räknar upp sju folkslag som bor på denna ö. Bl.a. anges firaosoi, som antagligen är de folk som bodde i fjäre, i norra Halland.

Namnet Halland nämns för första gången i Historien av den romerska historikern Jordanes, 500 e.Kr. Jordanes skriver att det finns ett område som heter Hallin norr om hovs hallar på Bjärehalvön. Antagligen är det de som bodde i dagens Skåne som kallade landet innanför Hovs hallar för Hallin.

Jordanes bok bygger på andra historiska verk från kring 500 e. Kr. som idag inte finns kvar. Att det skulle vara en första berättelse om de folk som bodde i Halland kan vi med säkerhet inte veta, men att Skandinavien var bebott av olika ”folk” är relativt säkert.

Hallands gränser
Hallands gränser kan ibland verka konstiga, men egentligen styrs de av den omgivande naturen. Från början kan man anta att Halland begränsas av Göta Älv i norr, kattegatt i väster, och höglandet i öster.

På denna sida definieras Halland av landskapet Halland. Landskapet Halland består ungefär av Kungsbacka kommun, Varbergs kommun, Falkenbergs kommun, Halmstad kommun, Östra Karups församling, Lindome församling, Torups församling, Kinnareds församling samt Drängsereds församling.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Montell, E. Halländsk Historia 1978
Rosén, J. et al Hallands Historia Från freden i Brömsebro till våra dagar 1959