Start > Hallands historia > Forntid > Definitionen av Halland

Definitionen av Halland

Ca. 100 e.Kr. nämner den antika författare Ptolemais en ö som kallads Skandia. Detta är antagligen den södra delen av Skandinavien som avses, man tror då att det är en stor ö.

F√∂rfattaren Ptolemais r√§knar upp sju folkslag som bor på denna √∂. Bl.a. anges firaosoi, som antagligen √§r de folk som bodde i fj√§re, i norra Halland.

Namnet Halland n√§mns f√∂r f√∂rsta gången i Historien av den romerska historikern Jordanes, 500 e.Kr. Jordanes skriver att det finns ett område som heter Hallin norr om hovs hallar på Bj√§rehalv√∂n. Antagligen √§r det de som bodde i dagens Skåne som kallade landet innanf√∂r Hovs hallar f√∂r Hallin.

Jordanes bok bygger på andra historiska verk från kring 500 e. Kr. som idag inte finns kvar. Att det skulle vara en f√∂rsta ber√§ttelse om de folk som bodde i Halland kan vi med s√§kerhet inte veta, men att Skandinavien var bebott av olika ‚ÄĚfolk‚ÄĚ √§r relativt s√§kert.

Hallands gränser
Hallands gr√§nser kan ibland verka konstiga, men egentligen styrs de av den omgivande naturen. Från b√∂rjan kan man anta att Halland begr√§nsas av G√∂ta √Ąlv i norr, kattegatt i v√§ster, och h√∂glandet i √∂ster.

På denna sida definieras Halland av landskapet Halland. Landskapet Halland består ungef√§r av Kungsbacka kommun, Varbergs kommun, Falkenbergs kommun, Halmstad kommun, √Ėstra Karups f√∂rsamling, Lindome f√∂rsamling, Torups f√∂rsamling, Kinnareds f√∂rsamling samt Dr√§ngsereds f√∂rsamling.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Montell, E. Halländsk Historia 1978
Rosén, J. et al Hallands Historia Från freden i Brömsebro till våra dagar 1959