Start > Hallands historia > Forntid > BronsÄlder i Halland

BronsÄlder i Halland

Under bronsÄlder i Halland importeras stora mÀngder av brons. I Halland bearbetas och dekoreras bronset pÄ ett egenartat sÀtt.

I Skandinavien uppstår en mer enhetlig kultur och mĂ€nniskor på olika stĂ€llen i Skandinavien anvĂ€nder samma verktyg, vapen och begraver sina döda på samma sĂ€tt.
I Halland finns inte många kĂ€nda boplatser, men det går Ă€ndå att sĂ€ga att klimatet under denna tid Ă€r varmare Ă€n nu. Antagligen kunde man dĂ€rför göra hyddorna enklare.

I samhÀllet Àr de flesta bönder och hantverkare, men det finns Àven storbönder och handelsmÀn. Nu skapas de sk. storhögar, speciellt i Sydhalland, Àven stora rösen skapas i Nordhalland. Dessa Àr antagligen menade att vara synliga vida omkring, och Àr ofta storbönderna och handelsmÀnnens sista viloplatser.

Hallands största bronsåldershög finns utanför Halmstad, det Ă€r den sk. Ivars kulle.
En annan mĂ€rklig grav i Halland Ă€r båtgraven i Lungnarohögen, Hasslöv socken. Högen innehåller en 8 m lång båtformation. Antagligen spelar båtformationer en betydande roll i bronsåldersamhĂ€llet, vilket i och för sig inte Ă€r konstigt eftersom många kontakter och förbindelser sker via vatten och båtar.

Bild pĂ„ guldskĂ„lar frĂ„n Smörkull. Foto: Christer Åhlin/SHMI Halland finns många fynd av bronsåldersföremål, och detta visar Ă€ven på att det finns ett stort handelsutbyte med Skåne och Danmark samt lĂ€nder lĂ€ngre ifrån.
Ett par intressanta fynd i Halland Ă€r bl.a. en praktyxa funnen i Lundby, Slöinge socken och en sköld för kultbruk från NackhĂ€lle, spannarps socken. Dessutom finns det en guldskål från Smörkull, Skrea socken.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Montell, E. HallÀndsk Historia 1978