Nordiska 7-Ã¥rs kriget
Trots att Kristian III och Gustav Vasa samarbetar under Grevefejden, finns det en irritation under ytan. Men fram till slutet av 1550 är detta inget som kommer upp till ytan.
Det är inte förrän den Tyska Orderns upplösning som motsättningarna mellan Sverige och Danmark blir tydliga. Det är i Baltikum som både Sverige och Danmark gör anspråk på Estland, Sverige är rädd för att ha Danmarks gräns både i öst och väst, Danmark är rädd att Sverige även ska göra anspråk på Halland och Skåne. Spänningarna övergår i krig, vilket delvis kan förklaras av att de unga kungarna Fredrik II av Danmark och Erik XIV av Sverige vill ha krig.
Som gränsland är Halland en del av Danmark som förbereds för krig genom beredskap. Från Skåne tågar en stor dansk här mot Älvsborg, och ganska kort efter belägringen kapitulerar svenskarna i Älvsborg.
Den svenska hären utgår ifrån Jönköping och går mot Halmstad, men efter stormningsförsök hör svenskarna att den danska hären är på ingående och de beger sig därför ifrån Halmstad. De hinner bara till Mared utanför Oskarshamn innan den danska hären hinner ifatt och slaget där ger den svenska hären stora förluster.
Kriget är hårt för Hallands befolkning, många civila plundras. Meningen är att befolkningen inte skulle stödja fiendes arme oavsett vilken det är. Bl.a. formulerar Erik XIV sig som ?Det är bättre att ha ett öde än ett fiendeland?, när det gäller strategin för att erövra Blekinge.
Ã…r 1565 blir ett avskyvärt år i Halland historia, det är detta år svenska härar plundrar och härjar i Sydhalland och där hinner de ställa till stor oreda eftersom den danska krigsmakten inte hinner regera tillräckligt snabbt.
Krigets farhågor och hemskheter bidrog till det som vi kallar bondefreder, där befolkningarna i de olika länderna förenade sig för att tvinga krigsherrarna att sluta kriga.
Freden slöts i Stettin 1590 och där beslutas att gränsen direkt före kriget ska återställas, Älvsborgs fästning ska återlämnas till Sverige mot en lösensumma och alla svenska krav på Halland ska upphöra.
Referenser:
Författare | Titel | Årtal |
Arbman, H. et al | Hallands Historia från äldsta tid till freden i B. | 1954 |