Start > Hallands historia > Reformation och krig > Grevefejden

Grevefejden

NÀr Fredrik I dör 1533 utser danska rÄdet ingen ny kung. StormÀnnen och adeln tar makten i sin egen hand och fördelar makten över Danmark mellan varandra.

Bild pĂ„ Kristoffer av OldenburgMen inte utan konflikt, eftersom detta innebĂ€r en maktkamp mellan dessa styrande mĂ€n. Det finns dessutom en kamp mellan de som håller på protestantismen och de som håller på katolicismen bland adelsmĂ€nnen, dĂ€r det mest handlar om vem som ska ha makten över kyrkan.

I Danmark i övrigt Ă€r många i befolkningen missnöjda med att förbĂ€ttringar som Kristian II infört försvunnit p.g.a. att stormĂ€nnen fått mer makt. Ledare för denna opposition Ă€r Jörgen Kock, borgmĂ€stare i Malmö.

Detta Ă€r utgångslĂ€get för Grevefejden, en kort med omvĂ€lvande tid i Danmark. MotsĂ€ttningarna inom Danmark gör att utlĂ€ndska makter har lĂ€ttare att komma in och ta över kontrollen i Danmark. LĂŒbeck Ă€r en hansastad med stor makt i de Nordiska lĂ€ndernas handel. NĂ€r danska rådet bryter med LĂŒbeck och istĂ€llet vĂ€nder sig till HollĂ€ndarna Ă€r LĂŒbeck inte sena att förklara Danmark krig. Bönderna och borgarna i Skåneland, SjĂ€lland stĂ€ller sig på LĂŒbecks sida. Ett av skĂ€len till kriget Ă€r att befria Kristian II, som sitter fĂ€ngslad i Köpenhamn och åter göra honom till kung. BefĂ€lhavare i LĂŒbeck Ă€r Kristoffer av Oldenburg.

Halland berörs av denna grevefejd p.g.a. att bönder och borgare i Halland tog stĂ€llning för LĂŒbeck. År 1534 Ă€r Skåneland och de danska öarna under LĂŒbecks kontroll. Detta medför att det jyllĂ€ndska adelsmĂ€nnen utser Fredrik I:s son Kristian till kung Kristian III. Kristian III, Ă€r hertig av Holstein, och har en arme han låter marschera in i Jylland för att slå ned de bondearmer som stödjer LĂŒbeck.

Nu hĂ€nder något intressant i Nordisk historia, Gustav Vasa, kung av Sverige går in kriget på danska rådet och Kristian III:s sida mot Skånelands befolkning och LĂŒbeck. Sverige anfaller bl a Halland. Svenskarna erövrar Halmstad men lyckas inte erövra Varberg.
Men nĂ€r många höga mĂ€n i Halland och Skåne tillsist erkĂ€nner Kristian III som kung Ă€r upproret dömt att misslyckas. Det Ă€r bara Varberg, Helsingborg, Malmö och Landskrona kvar i upprorsmĂ€nnens hĂ€nder.

NĂ€r freden sluts februari 1536 mellan Kristian III och LĂŒbeck Ă€r fortfarande Köpenhamn, Malmö och Varberg i LĂŒbecks hĂ€nder. Varberg Ă€r dock i Marcus Meyers hĂ€nder, och han sköter sina affĂ€rer sjĂ€lvstĂ€ndigt. Han kapitulerar den 27 maj 1536 och blir avrĂ€ttad i Köpenhamn.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Montell, E. HallÀndsk Historia 1978
Arbman, H. et al Hallands Historia frÄn Àldsta tid till freden i B. 1954